Община Лъки

Община Лъки

a- a a+

гр. Лъки

Община Лъки се намира в Пловдивска област. Разположена е в Североизточната част на Западните Родопи. Граничи с общините Асеновград, Чепеларе, Смолян и Баните. В непосредствена близост е до всеизвестния Бачковски манастир и курорта Пампорово.

 

Туристически информационен Център гр. Лъки

Атрактивна къща "Природа и наследство"

Ресторант Юговско ханче

Държавно Ловно Стопанство "КОРМИСОШ"

Екопътека "Комин дере"

Галерия

 

повече

Кръстова Гора

Кръстова гора е едно от големите православни български светилища, където Бог предава изобилно Своята благодат. В Родопите има вълшебни места, но на Кръстова гора, казват че стават чудеса. Чудесата станали на това място подхранват легендите за частицата от Христовия кръст и за лечебната сила на водата от аязмото.
За посетителите, манастира разполага със стаи с по две и три легла за около 100 човека.

 Галерия

 
повече

с. Манастир

Село Манастир Надморска височина: 1438 м, Село Манастир е разположено под връх Преспа /Чил тепе/ - 2001 м надморска височина. То е селото с най-висока надморска височина на Балканския полуостров – най-ниската част на селото е на 1400 м н.в., а най-високата на 1525 м н.в. Името на селото произлиза от местността „Манастирище”, която се намира под селото, където са открити стари зидове от сгради, където се предполага, че е имало манастир.

 

повече

с. Борово

Село Борово На 10 км от общинския център - гр.Лъки, Село Борово е разположено на южния склон на рида Градище на 1030 м надморска височина. Над него се издигат величествени, причудливи скали, които му придава неповторима красота. В миналото мястото на сегашното село и землището му е покрито с борови гори. Старите хора предполагат, че селото носи името си от тях. повече

С. Белица

Село Белица Надморска височина: 716 м, На 10 км от гр.Лъки. Село Белица се намира в подножието на Кръстов връх, на десния бряг на река Белишка, на сравнително равно за района място. То е едно от най-големите села в общината. Как е създадено селото няма писмени данни. Най-ранното споменаване на името му е в Джелепкешанския регистър от 1576 г, където фигурира с името Белица.

Екопътека „с. Белица-Пещерата”

Екопътека „с. Белица-Кръстова гора”

Информационен туристически център-Белица.

Галерия

повече

с. Джурково

Село Джурково Надморска височина: 1188 м, На 14 км от общинския център - гр.Лъки, Село Джурково е разположено в подножието на връх Скалата (1722 м н.в.) и се състои от три махали - Надежда, Гурдевска и Джурково, като центъра на селото е в най-високо разположената от трите - Джурково.
 

Галерия

повече

с. Дряново

Село Дряново Надморска височина: 1033 м, На 10 км от гр.Лъки. Селото е едно от най-големите в общината със свотите 209 жители. Разположено е на южен склон в подножието на връх Дръндевица (1645 м н.в.).

Екопътека Могила

 Галерия

повече

с. Лъкавица

Село Лъкавица Надморска височина: 1010 м, На 10 км североизточно от град Лъки Село Лъкавица се намира в подножието на връх Кокаливия чукал /1489 м н.в./, на един от южните склонове на рида Манастирище. За първи път селото се споменава в Джизието/регистър на броя на населението/ за вилаета Филибе в 1633/1634 г. Заедно с лъкинските колиби то е наброявало през 1885 г. 1158 жители.
 
повече

с. Югово

Село Югово Надморска височина: 730 м, На 10 км от общинския център - гр.Лъки, В селото: църква „Св.Троица“, параклис „Св.Атанас“, параклис „Св.Богородица“ Около селото: Туристически машрут х.Марциганица -х.Пашалийца, два стари моста, римски път Село Югово е разположено на един южен склон на рида Радюва планина, на 730 м надморска височина, в подножието на върховете Кълвачевица /1402 м н.в./ и Божие име /1428 м н.в./ .
 
повече

с. Здравец

Село Здравец Надморска височина: 1168 м, На 14 км от общинския център - гр.Лъки, До 1983 г. село Здравец се е причислявало към с.Джурково. Кога е било заселено за първи път селото няма запазени документи. Легенда разказва , че към средата на XIX век човек от Бозовия род в с.Югово дошъл тук, построил бичкия за бичене на дървен материал.
 
повече