Община Лъки

Община Лъки

a- a a+
НЧ „Христо Ботев” – с.Борово
- Председател на настоятелството: Теменужка Пехливанова
- Читалищен секретар-библиотекар: Марияна Данчева
- Телефон: 03052/21 17
- Факс: няма
 
В последните години приоритетните приоритетни дейности за Народно читалище „Христо Ботев” – с.Борово са насочени към организиране на културни мероприятия и развлечения за жителите на селото и туристите, които през летните месеци посещават селото за престой при екскурзии към Манастирски комплекс „Кръстова гора”. Селото се утвърди като туристическо място и все повече са гостите му, които го предпочитат за почивка от няколко дни до седмица.
В последните две години Мъжката фолклорна група към читалището разшири състава си и вече наброява 17 участника, от които две жени. Така групата вече е смесена. Репертоарът вече е по-богат и се увеличиха изявите на самодейците.

Наред с по-активната работа налице е и първата награда – през 2009г. Смесената фоллорна група участва със свои изпълнения на Националните фолклорни празници в гр.Смолян, където бе удостоена със Златен плакет и Грамота. През тази година при заснемането на филм от ТВ М-сат за предаването БГ маршрути, самодейните изпълнители участваха с две изпълнения.

НЧ „Христо Ботев” – с.Борово стана домакин на родопска седянка и прие гостуващи две общински читалища. Така едновременно песни звучаха, изпълнени от три поколения, което е знак, че българският фолклор се развива в благоприятна почва. Битовата трапезата, която бяха подготвили боровци създаваше уют и топлота с оригиналните глинени съдове.
По проект за допълнителна целева субсидия бе подменена прозоречната дограма, по проект бяха купени и нови книги за библиотеката, но боровци имат многобройни идеи, за които продължават да търсят реализация.
През 2009г. съгласно взети решения на Общински съвет Лъки по повод 40 години от обявяване на Лъки за град, бяха отличени двама участника от Смесената фолклорна група, които както се оказва имат и други заслуги за развитие на общината, а именно:
  • С Решение № 224 от 14.08.2009г. е удостоен г-н Игнат Ангелов Бедров с Почетен знак, изобразяващ герба на Община Лъки за приноса му на творец и заслуги за развитие на културния живот в Община Лъки. Г-н Игнат Ангелов Бедров е посветил част от живота си в краеведчески търсения за миналото на село Борово, като е автор на книгата „История на Борово”, посветена на 100-годишнината от повторното заселване на селото.
 
  • С Решение № 221 от 14.08.2009г. е удостоен със звание „Почетен гражданин на град Лъки и Общината” г-н Атанас Иванов Раичков – за принос за развитието на Община Лъки като представител на местната власт. В активната си възраст негова заслуга е построяването на завод ПРЕСПА, Районен универсален магазин и други общественозначими сгради. Същият бе дългогодишен кметски наместник на село Борово.