Община Лъки

Община Лъки

a- a a+

 Библиотеката при НЧ „Светлина” – с.Белица за първи път участва в конкурсните сесии за разработване на проекти по Програмата „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност” на Министерството на културата през 2008г., тъй като през предходните години се изискваше съфинансиране 30 или 50%, а бюджетът на читалището ни бе насочен към извършване на наложителни дребни ремонтни дейности и осигуряване средства за възнаграждения на персонала. Част от средствата от субсидията, която получаваме се изразходваха и за организиране честването на родова среща в селото, коледно тържество и др. Към библиотеката има разкрити клуб на шахматиста и литературен клуб, които ползват за своите сбирки обособения читателски кът. С получените през 2008г. успяхме да разнообразим и обновим книжния фонд, а това от своя страна постигна по-висок читателски интерес. Привлечени бяха и нови читатели, заинтригувани от предложената съвременна литература. Получихме и средства за частичен ремонт на читалищна зала на стойност 2000лв. като допълнителна целева субсидия, отново от МК.

Опитът ни в разработване на проекти като цяло е малък, тепърва правим първи стъпки в тази насока, тъй като виждаме, че нашата инициатива е важна за развитието на читалището.
Разчитаме през 2009г. да бъде обновено читалището не само като сграден фонд, но и да бъде изпълнено със съдържание, да бъдат привлечени нови читатели, а на досегашните да се предостави нова и интересна литература, а именно това е и целта на настоящия проект.
През 2008г. с отпуснатите от МК средства като допълваща целева субсидия се извърши ремонт на читалищния салон – направени бяха изкърпване, шпакловка и боядисване на стени и тавани, което придаде по-добър облик на читалището.